Presentació
Dr. Antoni Bennasar Arbós, Director executiu de la Fundació Patronat Científic
Presentació

Des de la nit dels temps l’art de la medicina, l’acte de la sanació o de la curació ha vingut lligada sempre al desenvolupament de la societat mateixa. I la nostra societat balear, és a dir la unitat territorial de les cinc illes que conformen la nostra comunitat, no ha defugit a n’aquest desenvolupament.

La medicina pretècnica, primitiva o prehistòrica ja des del segle V a. C. comença a mostrar a les nostres illes testimoniatges reveladors d’intents de curació. Les trepanacions neolítiques i preromanes són els primers intents documentats fefaents d’això, els estilets i sondes trobats en múltiples jaciments són la prova irrefutable de la progressió tècnica assolida.

Des de Marco-Licinio Filomuso natural de Pollentia que passa per ser el primer metge conegut, seguint pels metges àrabs, els cirurgians barbers que acompanyaven a la marina d’Aragó, els metges regis que servien als reis de la corona, els metges jueus, la figura cabdal del mateix Ramón Llull, els poc documentats metges i cirurgians de entre els segles XIII al XVI, encara que amb figures excelses com Damià Carbó, seguint amb els metges dels segles successius fins als nostres dies, han estat moltes les figures que han destacat en el panorama mèdic balear i amb aquesta intenció ha nascut aquesta iniciativa.

La recopilació pretén evocar la memòria dels metges Balears, nascuts o no a les illes però que van desenvolupar la seva professió aquí, distingits per una activitat professional destacada. Metges brillants però sovint discrets que han exercit en les nostres Illes i que demostra absolutament que aquesta ha estat i segueix sent una gran terra de metges.

En general tots aquests personatges han tingut durant la seva vida el reconeixement entre els seus coetanis o de la pròpia societat. Alguns romanen en la memòria col·lectiva, però molts altres han passat a l’oblit malgrat les seves aportacions i recorregut professional.

Aquesta web pretén ser informativa i entretinguda alhora descrivint els aspectes biogràfics més notables d’aquests metges, relacionant les seves aportacions científiques i al mateix temps donant un perfil humà, no sols professional sinó personal i, fins i tot, familiar, revelant detalls que hagin pogut passar desapercebuts prèviament i que puguin ser d’interès del lector.

També intenta ser una web dinàmica i participativa. Cada biografia està realitzada per un redactor i visada per un comitè editorial i un comitè científic, però al mateix temps s’ofereix la possibilitat d’anar augmentant el bagatge biogràfic o de coneixement del metge mitjançant l’aportació personal d’informació o de material gràfic via electrònica que serà valorat per a la seva posterior inclusió.

La iniciativa de la Galeria de Metges de les illes Balears parteix de l’idea inicial del Col·legi de Metges de Barcelona amb la seva, ja descomunal, ‘Galeria de Metges Catalans’  fruit de les sinergies entre el Patronat Científic del Col·legi de Metges de les Illes Balears i la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears. En aquest punt vull destacar la importantíssima aportació realitzada pel doctor Ferran Tolosa Cabaní qui durant aquests anys últims ha treballat en un elevat nombre de biografies i del doctor Teo Cabanes com a estilet imprescindible de la posada en marxa la la Galeria.

No vull oblidar aquí les cabdals contribucions a la historia de la medicina balear dels Drs. Rodríguez Tejerina, Contreras Mas, Tomás Monserrat i altres autors com  el magnífic recopilatori fet fa uns anys a l’Enciclopedia práctica de medicina y salud de Baleares dirigida pel Dr. Bartomeu Beltrán i editada per Hora Nova que ens han servit com a fonts de consulta i de inspiració en aquesta tasca.

La Galeria també contindrà un compendi de les institucions que han estat al servei sociosanitari de les nostres illes, aprofundirà en el seu coneixement i el seu estatus històric. Complementarà perfectament el marc biogràfic del metges relacionats.

Confiem que aquesta pàgina serveixi per a demostrar i reivindicar la gran feina dels professionals de la medicina balear que durant més de 3 mil·lennis han procurat el benestar de la nostra gent en les facetes de curar, consolar, ajudar a un bon morir i que a l’hora representaran a tots aquells que per raons obvies no hi apareixeran. Desitjo que vos agradi i, el més important, que hi col·laboreu.

 

Antoni Bennasar Arbós

Director Executiu Patronat Científic COMIB

Recent Comments

No hay comentarios que mostrar.